1. Na początku placuszki bananowe.
Pewnie wielu z was ich próbowało lub o nich słyszało. Dziś pokaże wam oryginalny przepis na te fit placuszki. Nawet alergicy mogą je jeść bez problemowo. ;)
Składniki:
1 dojrzały banan
1 łyżka oleju
1 kopiasta łyżka mąki kukurydzianej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Wykonanie:
Do zmiksowanych bananów dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy aż do jednolitej masy, Na koniec wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem. Nie musi być głęboki. Gotowe danie kładziemy na papierowe ręczniki , aby obsiąkneły w razie z czego z tłuszczu. Można dodać np: truskawki lub jagody . Mniam!
2. Babeczki owsiane bez tłuszczu i mąki.
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1/3 szklanki owoców np. malin, jabłek czy moreli
- trochę bakalii
Wykonanie:
Składniki mieszamy. Nakładamy do foremek i pieczemy 180 C przez około 25 minut. Czekamy aż ostygną ( trochę cierpliwości) To wszystko! Bez trudu zrobiliśmy mniam mniastyczne muffinki.
3. Surówka na słodko
Składniki:
- Banan
-truskawki ( ilość dowolna)
-1 duże kiwi
-świeże winogrona bez pestek
-garść borówek
- czekolada!
-bakalie ( dowolne)
- Mięta do ozdoby
Wykonanie:
Oddzielamy szypułki od truskawek. Banana, kiwi, winogrona ,truskawki kroimy .Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej .Mieszamy ze sobą składniki i polewany boską ambrozją :) Możemy także dodać bitą śmietanę i pokruszone ciasteczka.
4.Ciasteczka wanilinowe marcepanem
Składniki:
- 1 jajko
-mleko 50 ml
- cukier 50 gram
-mąka 250 gram
-masło 30 gram5
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropelek olejku wanilinowego
Składniki na masę marcepanową :
Marcepan 100 g
dżem 200 gram
woda 200 gram
żelatyna 15 gram
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolitą gładką kulę. Ciasto wałkujemy na 2-3mm i wykrawamy ciasteczka, tyle samo pełnych i ramek. Wałkujemy cienko, żeby po złożeniu nie były zbyt wysokie. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 10 minut. Z podanych proporcji wychodzi 30 ciasteczek pełnych i 30 ramek.
Dżem lekko podgrzewamy z marcepanem, ale nie gotujemy. Jak tylko marcepan się rozpuści zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Ciasteczka przekładamy lekko tężejącą masą marcepanową, wtedy ładnie się skleją. Masę marcepanową polecam z dżemem malinowym lub truskawkowym.
Dżem lekko podgrzewamy z marcepanem, ale nie gotujemy. Jak tylko marcepan się rozpuści zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do masy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Ciasteczka przekładamy lekko tężejącą masą marcepanową, wtedy ładnie się skleją. Masę marcepanową polecam z dżemem malinowym lub truskawkowym.
5. Księżyce migdałowe
Składniki:
Dziś było trochę kalorycznie, ale przecież to święta! Chyba nikt nie będzie miał do nas pretensji jeśli przytyjemy te 2 kilogramy ;) nie jestem autorką tych przepisów, ale robiłam je na własną rękę i gwarantuję, że są smaczne. Z góry przepraszam za błędy.
Ann
0 komentarze:
Prześlij komentarz